מנכ"ל רמ"י: "כמעט ולא נותרו יח"ד לשיווק; צריך ערים חדשות"

מנהל רמ"י בדיון ועדת הכספים: נותרו יתרות קטנות של יחידות לשיווק – יש להרחיב את ההיקפים | קוינט ציין במהלך סקירתו בפני הוועדה כי כמעט אין יחידות דיור שממתינות לשיווק ולא משווקות, מתוך 22 מיליון דונם שטח המדינה – כ-7% בלבד משטחי המדינה מתאימים לתכנון ע"י הרשות – 1.59 מיליון דונם | הוא הודה כי מרבית הפעולות "הן טקטיקות לטווח הקצר-בינוני, לטווח הארוך צריך פעולות אסטרטגיות – ערים חדשות, למתוח את אזור הביקוש, תחבורה נגישה, ותוכניות מיועדות לאוכלוסייה"

מנכ"ל רמ"י יעקב קוינט, בוועדת הכספים | צילום: דוברות הכנסת

ועדת הכספים, בראשות ח"כ אלכס קושניר, קיימה היום (ד') ישיבה בנושא 'הזינוק במחירי הדיור בישראל' – דיון המשך בנושא, בהשתתפות מנכ"ל רמ"י, יעקב קוינט.

"בצד ההיצע שאנחנו חלק לא מבוטל ממנו, יש השפעות רבות לתקציב המדינה, ליכולת לעשות פיתוח מורחב ומואץ, לממן מוסדות ציבור, מחלפים, שיקוע תשתיות תחבורה, שת"פ עם הרשויות, וכמובן תכנון", אמר קוינט. לדבריו, "כמעט אין יחידות דיור שממתינות לשיווק ולא משווקות, בצד הביקוש יש הרבה גורמים שמשפיעים – הריבית במשק, כאשר הריבית נמוכה והכסף זול, יש אלטרנטיבה להשקה בדיור. *רק בחודש מאי נרכשו 2,600 יחידות להשקעה"*, כך הציג גם קוינט כי  21,000 יח"ד נרכשו להשקעה ב-10 חודשים האחרונים (אוג' 20 – מאי 21).

קוינט ציין כי בבעלות קק"ל 12% משטחי המדינה, ו-11% נמצאים ברשות רשות הפיתוח, אך חלק ניכר מהן מוחזקות בידי חוכרים שונים ולמדינה שליטה אפסית בהן, וכי מתוך 22 מיליון דונם שטח המדינה – כ-7% בלבד משטחי המדינה מתאימים לתכנון ע"י הרשות – 1.59 מיליון דונם. זאת לאחר הפחתת שטחי אש, גנים לאומיים, שמורות טבע, יערות קק"ל שטחי חקלאות, ועוד.

נותרו מעט יח"ד

קוינט הציג כי עד יוני 21 – תוכננו 11,150 דיור עד יוני 2021, ושווקו 27,983 יחידות: "נותרו יתרות קטנות בלבד של יחידות לשיווק, מתוך התכנון צריך להפריד את היחידות שנמצאות על קרקע מדינה, שרק שם אפשר לשווק".

לעניין שיווקים במכרז או בפטור ציין קוינט כי "השנה אנחנו ב-50% יותר לעומת שנים קודמות, קצב של 50 אלף יחידות יותר השנה": 30,221 במחצית שנת 2021, לעומת 18,130 במחצית 2020, וכ-20 אלף במחצית השנים 2017-2019.

לעניין שיווקי מחיר למשתכן ומחיר מופחת, הציג קוינט כי עד כה בשנת 2021: שווקו 8079 יחידות, לעומת 18,743 בשנת 2020 כולה ו19,649 בשנת 2019 כולה: "הייתי שותף לתכנון מחיר למשתכן, שבונים דירה המדינה מכניסה את היד לכיס וממנת את הפיתוח, חלק ניכר מהכסף שנכנס לרשות משמש לכיסוי הגרעון ולפיתוח מתחמים, העתקות בסיסי צה"ל, בתי חולים. המדינה ממנת את התשתיות ומפרה שטחים פתוחים, יש בדירות היבטים של משאב ציבורי".

ח"כ נעמה לזימי העירה על הדברים כי: "אין בתוכנית כל היבט חברתי ואין לצייר זאת כך, היא סייעה לסבסוד לחזקים באזורי הביקוש".

ח"כ ינון אזולאי העיר במהלך הדיון על הריכוזיות הרבה שבידי רמ"י: "האפשרויות הבלתי מוגבלות שלכם גורמות ליוקר הדיור שלנו שרק עולה ועולה, אתם מחזיקים הכל אצלכם כמונופול, לא ראינו שום בשורה בתחום הדיור, רק עליות ועליות".

לעניין שיווק יח"ד במתכונת השכרה עד כה בשנת 2021, הציג קוינט כי המספר עומד על 3,084 יחידות.

לעניין הותמ"ל הציג קוינט כי בין השנים 2016-2021 זמן ממוצע לאישור תכנית (קליטה עד מתן תוקף), במסגרת זו ערך 12 חודשים, לעומת 31 חודשים במסגרת הרגילה: "התחרות טובה, היא מקצרת את הזמנים גם בוועדות המחוזיות. בלי הותמ"ל היינו במשבר חמור מאוד של דיור". כך הוצג כי בין השנים 2015 ל-2021 תוכננו בותמ"ל 139,00 יחידות דיור, לעומת 47,000 בוועדות המחוזיות.

לפי הנתונים שהוצגו 249,290 יחידות לא שווקו, קוינט הציג את החסמים השונים (מצ"ב מצגת עם הנתונים המפורטים).

לעניין הסכמי גג הציג קוינט כי סך ההתחייבויות של רמ"י במסגרת זו עומדת על 44,604,800,000 ₪, סך יח"ד בהסכמי הגג – 278,780 וממוצע תשלום בגין כל יח"ד: 160,000 ₪.

ח"כ עופר כסיף העיר על הדברים: "הבעיה היא שהמצב של הסכמי הגג מוציא מצד הרשויות את השליטה על תכנון המתחמים הציבוריים".

קוינט סיכם את דבריו: "השוק הוא שוק רחב ויש הרבה שחקנים שמשפיעים על השוק והמחירים, אנחנו צריכים לעשות מה שניתן כדי שווק כמה שיותר, אנחנו עושים מאמץ גדול, ועושים לילות כימים כדי לעמוד במשימות, זה חריג גם ביחס לשנים קודמות והפעילות נעשית. היא לא יכולה לבדה להשפיע. כל הפעולות הן טקטיקות לטווח הקצר-בינוני, לטווח הארוך – אסטרטגי, צריך לחשוב על צעדים נוספים: פעולות אסטרטגיות – ערים חדשות, למתוח את אזור המרכז, תחבורה נגישה, פינויים אסטרטגים, מושבים שצריך לחשוב על מיקומם במרכז הארץ".

ח"כ קושניר: "כולנו מבינים שיש פער בין היצע לביקוש, ויש להכפיל את היקף יחידות הדיור בישראל בתוך 20 שנה. השאלה אם יש תכנון אסטרטגי של הדבר הזה, מהבנה שאם לא נעשה את זה, אנשים יגורו ברחוב".

קוינט: "יש תוכניות מתאר, יש החלטות ממשלה שלוקחות את קצב השיווקיים, לדעתי היה צריך להרחיב את  ההיקפים, אבל שרשרת היצור היא שרשרת ארוכה שמתחילה מסקרים, פדיון, מחייבת תכנון מתאים ורק אז מגיעה לשיווק. זה לא קורה מהיום למחר, צריך להיכנס להליכי תכנון מואצים אם רוצים לעשות זאת".

אריאל רוזנברג, משרד השיכון: "המשרד בהחלט בודק את הדברים האלה כל העת, מתכננת המשרד עובדת על תוכניות שיגיעו לידי שיווק בעוד מספר שנים. ברור לנו שיש צורך בגידול קצב התחלות הבנייה, יש תוכניות עבודה רב שנתיות".

כסף או דירות?

ח"כ מאיר יצחק הלוי: "עבדתי עם רמ"י הרבה מאוד שנים, מה סימני ההצלחה שלכם? האם הנושא הקופתי או השיווקי, כי המספרים הם שרצים, ואין שום מספר מדויק. בסוף אני רואה בקרקעות המדינה משאב של תושבי המדינה שצריך לחזור אליו, האם זו המדידה או המצב הקופתי. זה בא לי באופן מאוד בוטה מסיפור שדה דוב".

קוינט: "אנחנו בוחנים את עצמנו במספר יחידות הדיור ומטר לתעסוקה, ותשתיות, שאנחנו משווקים. שאלת לגבי התמורה, בסופו של דבר מתחילת השנה אנחנו ב-10.1 מיליארד ₪ הכנסות של רמ"י, הכסף הזה, היתרה שלו, הולך לבעלים, לקק"ל, לאוצר המדינה לכיסוי הגרעון, שאנחנו יכולים אנחנו משתמשים בזה לפיתוח".

ח"כ ינון אזולאי: "קיימנו דיון לעניין כל סיפור המחצבות, התרענו שמה שקורה זה שעלו המחירים גם של מחיר לקו"ב וגם מחיר של הובלה של החומר, בגלל שהמדינה ביקשה לעלות את התמלוגים אליה. לצערי גם אז לא זכינו למענה. כל נושא המחצבות הוא חלק מהגורם שמייקר את עלויות יוקר הדיור. הייתה ועדת בלינקוב והחליטו לדלג על זה. ביקשתי אישית תשובות לעניין המחצבות, אנחנו יודעים על העליות במחירי הדיור, ואני מבקש לדעת למה עברתם לוועדת פינס, במקום בלינקוב".

יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר סיכם את הדיון: "מטרת הדיונים הללו היא לקבל מידע ככל הניתן גם לקראת חוק ההסדרים והפיקוח בכלל. הכיוונים ששמענו הם נכונים, בעיקר בתחום ההיצע וזה מאוד חשוב. להגיד שיצאנו עם כל המידע לא, על כל תשובה יש שאלה ועוד שאלה, התחלנו שיתוף פעולה ואני בטוח שנמשיך בזה, כל פעולה היא של כלל הגורמים, לכן יש לעשות זאת יחד. הממשלה מובילה את זה. היו פה כמה בקשות של חברי הכנסת, אני מבקש להיענות לבקשתם ולשאלות, אם זה בפגישת עבודה, אם זה בכתב".

כתיבת תגובה