"משרד התקשורת? המשרד לתקשורת ולחדשנות טכנולוגית"

הדור החמישי כבר כאן – היכונו למהפכה נוספת בתחום התקשורת וקצב העברת נתונים • 5G צפוי להשפיע בין היתר על התחומים הבאים: ערים חכמות, בתים חכמים, רכבים אוטונומיים ועוד, שיוכלו לתקשר באופן רציף • המדינה תתגמל את החברות ואת המפעילים בתמריצים בסך כחצי מיליארד ₪ • נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת:  הגיע העת לשנות את שמו של המשרד "למשרד התקשורת והחדשנות הטכנולוגית"

מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן | צילום: ניב קנטור

המירוץ הדיגיטלי לא פוסק לרגע הפיתוחים החדשים מבטיחים לנו מהירות חיבור וקצב העברת נתונים גבוהים בהרבה יותר ממה שאנחנו מכירים כיום, אלא שהדבר לא מסתיים כאן. הדור החמישי בעולם התקשורת מיועד גם להפעלת הרכב האוטונומי, הבית החכם בו מכונת הקפה מתארגנת עוד לפני שסיימנו את החנייה והדוד החשמלי יודע בדיוק מתי אנחנו רוצים מים חמים מוכנים למקלחת.

בנוסף מבטיחים לנו המפתחים, כי הדור החמישי יקדם לנו גם את העיר החכמה על שלל אמצעי התחבורה, החשמל, פינויי האשפה, ארגוני ההצלה וכיבוי האש. כעת רק נותר לברר עד כמה ישראל מוכנה כבר למהלך הזה לאחר שכבר נקבע בשנה הקודמת כי תחל פריסתם של רשת סיבים אופטיים לאורכה ולרוחבה של המדינה על מנת שהמהלך יעבור לפסים מעשיים.

"המענה לשאלה האם ישראל ערוכה לדור 5 הוא מורכב. כל משרדי הממשלה, ולא רק משרד התקשורת, צריכים להתארגן למהלך. הדור החמישי הוא ווקטור מאוד מרכזי שמשרד התקשורת וממשלת ישראל עוסקת בו. אנחנו מכינים תכנית אסטרטגית לשינוי מהותי של הDNA- והיכולות. במשרד התקשורת עושים את כל המאמצים על מנת להיות ערוכים ומוכנים ברמת התשתיות וקליטת הדור החמישי- מהפכה בסדר גודל שלא ראינו כדוגמתה. זו אינה מהפכה הדומה לזו שבין הדור השלישי והרביעי. יש משמעות לטכנולוגיה, אבל מהפכת דור 5 תשנה בעיקר את אורחות החיים שלנו בצורה דרמתית".  

את הדברים אמר נתנאל (נתי) כהן מנכ"ל משרד התקשורת בפתח כנס ההשקה של פורום C6 למנהלי התשתיות החדשנות והטכנולוגיה של אנשים ומחשבים, שהתקיים ביום חמישי האחרון במתחם הכנסים LAGO בראשל"צ. את האירוע הנחה פלי הנמר, יזם ומנהיג 'אנשים ומחשבים'. 

"כלכלה בריאה תלויה בתשתיות מתקדמות. עלינו להתאים עצמנו על מנת לספק שירותי תקשורת, מתוך ראייה ארוכת טווח. המשרד פועל לקידום תשתיות התקשורת בישראל בשלושה צירים מרכזיים: נייח- סיבים אופטיים, נייד-G5 ויישומים- IPV6", פירט כהן.

"על מנת לעבור לעידן הדור החמישי, משרד התקשורת מתייחס אל המהלך בראייה אסטרטגית כוללת ואחודה, מתוך הבנה כי השינוי מצריך פעילות משולבת של משרדים רבים ובהם החקלאות, התחבורה, הבריאות, התשתיות והחינוך. כמו כן נדרש שיתוף השלטון המקומי והרשויות המקומיות, על מנת לעשות שימוש  ב G5בתחום הערים החכמות", אמר.

באשר ליעדי מכרז הסלולר, אמר כהן כי "מכרז הדור החמישי בסלולר נועד בראש וראשונה להביא לשדרוג רשתות הסלולר בישראל, לשיפור חווית המשתמש ורמת השירות, ולאספקת שירותי רוחב פס מתקדמים, לרבות תמיכה בשירותים דיגיטאליים. יעד נוסף של המכרז הוא קביעת חובות רגולטוריות לצד מתן תמריצים שיעודדו את פרישת רשתות הדור החמישי בהתאם להשלמת האפיון והתקינה העולמית. ולבסוף, שמירה על קיומה של התחרות וקידום תחרות טכנולוגית בשוק הסלולר על בסיס העקרונות שהותוו במהלך השנים האחרונות", הוסיף.

כהן התייחס בדבריו למודל התמריצים של המשרד, לפיו "תקופת התמרוץ הצפויה: 2023-2020 וסך שווי התמריצים – כחצי מיליארד ₪. לכל יעד יקבעו קריטריונים הנדסיים כתנאי לקבלת התמריץ כאשר לחלק מהקריטריונים יוגדרו אבני דרך שנתיות. יעדי מודל התמרוץ הם האצת שדרוג ושיפור רשתות הסלולר והקדמת הפרישה של הדור החמישי בישראל. זאת, על ידי הפחתה זמנית של כלל אגרות התדרים לעניין עסקי רט"ן, והשבה של חלק מכספי התשלום החד-פעמי שיתקבלו במכרז. למעשה, יש חיבור בין הפחתה בגובה אגרות התדרים ומנגנוני החזר לתקבולים במכרז, לבין שדרוג הרשתות, כך שייווצר לחברות תמריץ להשקיע".  

בהמשך דבריו אמר כהן כי "אנו בעיצומה של מהפכת ה-IOT והשקת טכנולוגיות הדור החמישי, כאשר כבר בשנת 2020 צפויות להתחיל פרישות מסחריות. תשתיות התקשורת הן מאבני הדרך המרכזיות לפיתוח הכלכלה, התעשייה ורווחת התושבים. שיפורן יביא לגידול בתוצר, ולהתפתחות ענפים משמעותיים בתעשייה הישראלית".

למעשה, השימושים של דור 5 בעולם הIOT 'האינטרנט של הדברים', כוללים חקלאות חכמה, תחבורה אוטונומית, בניה טכנולוגית, שירותים דיגיטליים, ערים חכמות ובריאות דיגיטלית. תשתית הסיבים תהווה תשתית התקשורת הבסיסית עליה יסתמכו כלל שירותי התקשורת בישראל.

רשת סיבים אופטיים יאפשרו קפיצת מדרגה במהירות ואיכות חוויית הגלישה, יספקו את התשתית לביקושים הגוברים של מוצרים הדורשים חיבור לאינטרנט לצד תמיכה ברשתות סלולר.

לסיכום אמר כהן, "הדור הבא של טכנולוגיות הסלולר נועד לספק רוחבי פס גדולים שיאפשרו קצבי העברת נתונים אולטרה מהירים בקיבולת גדולה יותר, ברמת אמינות גבוהה יותר ובהשהיה נמוכה יותר, המאפשרים יישומים חדשים, מודלים עסקיים חדשים ושירותים חדשים וחדשניים במגזרים שונים בתעשייה. שוק הסלולר צפוי לעבור שינוי מהותי בשנים הקרובות ולהיכנס לעידן חדש של הדור ה-5, כאשר המשרד יאפיין את מבנה השוק, ספקטרום, עקרונות התחרות ועוד".

כתיבת תגובה