סולמות או נחשים? כללי משחק חדשים בשוק

כך נראית שנת הנדל"ן היוצאת בעיניו של מנהל שיווק בחברת בנייה: הרבה רצון טוב, מעט מדי ביצוע ועוד פחות השפעה על השוק. המחירים גואים. קרקעות פרטיות נמכרות ביוקר ואדמות מנהל כמעט לא נמכרות מחוץ לתכנית מחיר למשתכן

כאן בונים. צילום: 77042365 | שאטרסטוק

שנת תשע"ו התאפיינה בתמורות ובשינויים כלכליים, חברתיים ותרבותיים כמעט בכל תחומי חיינו. תכניות ממשלתיות קרמו עור וגידים וימים יגידו האם לטובה או לרעה, ושינו את פני החברה הישראלית בכלל ואת ענף הנדל"ן בפרט.

גולת הכותרת בשנה החולפת הייתה תכנית 'מחיר למשתכן' אותה ביקש שר האוצר לקדם ושמטרתה העיקרית: "להקל על חסרי דירה לקנות דירה ראשונה בתנאים מועדפים" ובדרך זו לפתור או להקל על מצוקת הדיור ולהביא להורדת מחירים .

מאידך, במציאות היום-יומית, מחירי הדירות ברוב אזורי הביקוש נמצאים במגמת עלייה ובעיית מצוקת הדיור רחוקה מלהסתיים והיא נמשכת ביתר שאת ואף מחמירה בקרב קבוצות אחרות. התכנית הממשלתית נטעה תקוות רבות בקרב הציבור כי יימצא פתרון למצוקת שוק הנדל"ן וכי זוגות צעירים יגיעו אל המנוחה והנחלה והמדינה תסייע להם ברכישת דירתם הראשונה.

התכנית כאמור, מדברת על הגברת קצב שיווקן של קרקעות רשות מקרקעי ישראל (הידועות בכינוין 'אדמות מינהל') ואיתן עשרות אלפי יחידות דיור אשר תצאנה למכירה במחילים זולים לקהל הרחב. חלום הבעלות על דירה נראה קרוב מתמיד, אך הוא עדיין בגדר חלום. שכן, תכניות לחוד ומציאות לחוד.

מחירי הדיור ממשיכים לעלות בקצב מסחרר לא רק במרכזי הערים אלא גם במעגלים החיצוניים לערי המרכז שאינם נחשבים "אזורי ביקוש".  אחת הסיבות לכך נעוצה בעובדה שמכרזי מחיר למשתכן חסומים לקבוצת משפרי הדיור, מה שבהכרח מוביל לעלייה במחירי הדיור ביתר הפרויקטים וגם בשוק דירות יד שנייה.

יתרה מזו, רק מתי מעט זוכים בהגרלה על רכישת דירה במסגרת התכנית הממשלתית, שכן אלפי זוגות ניגשים ונרשמים ורק מאות זוכים בפועל. כלומר, אין פתרון אמיתי לרמות הביקושים הקיימות בשוק ומדובר באחוזים קטנים שנהנים מפירות האוצר לעומת המפסידים ומי שכלל אינם זכאים להשתתף.

לא רק משפרי הדיור מודרים ממכרזי התכנית הממשלתית, אלא גם קהל המשקיעים נשכח ונפגע. בל נשכח כי מדובר בשתי קבוצות שמהוות חלק מרכזי במנוע הצמיחה בשוק הנדל"ן. לא זו בלבד שלקבוצת המשקיעים לא ניתן מענה בתכנית, הקשו עליהם בגזרות מיסוי נוספות, בכלל זה הצעתו של שר האוצר להטיל מס על בעלי דירה שלישית ומעלה.

מדובר על תשלום מס מקסימאלי בסך 18,000 שקל שיכניס לקופת המדינה כ-800 מליון בשנה. המטרה היחידה של התכנית – טענו באוצר – היא הורדת מחירי הדיור. בפועל, הכנסות המדינה אמנם תגדלנה, אך הדבר לא יסייע לפתרון מצוקת הדיור ולהורדת המחירים ואף עשוי להוביל להתנהגות חברתית לא רצויה שלא כאן המקום לפרטה.

סוגיות רבות נותרות ללא מענה וסימני שאלה ממשיכים לחוג מעל תכנית 'מחיר למשתכן' כל העת. כך למשל השאלה האם היזמים שנגשו למכרזים אכן יוכלו לעמוד במחירים שהבטיחו? האם היזמים יסיימו הלכה למעשה את הפרויקטים? האם הבנקים למשכנתאות יסכימו לתת משכנתאות לפרויקטים במסגרת התכנית? האם איכות הבניה והמפרטים הטכניים יהיו מספקים ובטיב בטיחותי וגבוה? האם המכרזים העתידים לצאת יספקו מלאי דירות גדול יותר שייתן מענה למצוקת הביקושים?

שאלה חשובה אחרת היא מי הם הגורמים אשר ייבנו ויוציאו אל הפועל את כל הפרויקטים הללו?! רבות דובר על מצוקת עובדים בענף הבנייה, וההבטחות הממשלתיות כי תאפשר הכנסת כמות גדולה של פועלים זרים מחו"ל, לא התממשו ואין אור בקצה המנהרה לגבי מספר הידיים העובדות. מיותר לציין כי אסור לזלזל באיכות הבנייה ויש להשקיע את מירב המאמצים וכח האדם הנדרש, שכן בסופו של יום, מדובר בחיי אדם.

היזמים הפרטיים מתקשים לאתר קרקעות זמינות לפרויקטים שאינם במסגרת תכנית "מחיר למשתכן" והקרקעות הפרטיות המוצעות הן על פי רוב בעלויות גבוהות מאוד, דבר שמשפיע בהכרח על מחירי הדיור. מכרזי 'אדמות מינהל' לפרויקטים רגילים כמעט ואין בנמצא, בעוד הבודדים שכן יצאו לפועל נסגרו במחירים גבוהים מאוד לאור הביקושים ההולכים וגוברים בקרב היזמים.

לזכותו של שר האוצר ייאמר כי הוא באמת מנסה להוביל שינוי, פועל במרץ ומאמין בלב שלם בתכנית מחיר למשתכן, אך בהיעדר פתרון מקיף לתכנית, היא מחטיאה את המטרה ולא משיגה את יעדיה החברתיים והכלכליים.

שנת תשע"ו תיזכר כשנת הסולמות והנחשים בענף הבנייה. כללי המשחק החדשים שנכנסו השנה לשוק יצרו חוסר ודאות בשוק הדירות, מחירי הנדל"ן זינקו למרות הרצון הדקלרטיבי להוזיל את המחירים. תכנית מחיר למשתכן מצוינת כסיסמא וגם כרעיון וכתפיסה חברתית, אך בשלב זה היא אינה מלאה ומסבה יותר נזקים מאשר תועלות. הנפגעים הם כמובן האזרחים בהם קבוצת משפרי הדיור, היזמים, המשקיעים וגם הזוגות הצעירים שעבורם נועדה התכנית, שרק  מעטים מהם יזכו בהגרלות.

יש לקוות ולאחל כי בשנה החדשה – תשע"ז – תעבור התכנית שינויים והתאמות כך שתהלום את צרכי השוק, לרבות פתרון אמיתי לקהל משפרי הדיור שיוכלו להתמודד במכרזים הממשלתיים, ליהנות מהארץ המובטחת ולא להישאר בחוץ.

מחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות ובעיקר באזורי הביקוש הקשיחים. מצוקת הדיור תימשך ואף תחריף. ייתכן שקבלנים קטנים שזכו במסגרת תכנית מחיר למשתכן לא יצליחו להשלים את הבנייה. כל אלו הם "הנחשים" ואת מחירם ישלמו, כמו תמיד, הצרכנים.

הכותב משמש כמנהל השיווק של חברת ארזים (ג.י.א)  מקבוצת אורון אחזקות והשקעות

כתיבת תגובה