עליית הריבית הנוספת בארה"ב: כך הגיבו השווקים

עליית הריבית בארה"ב ל-5.25% הייתה צפויה, אך מה אומר האיתות: האם אכן אחרי עשר העלאות ב-14 חודשים, יש צפי שהעלאות הריבית ייעצרו ביוני, או שזהו רק איתות אפשרי? | הריבית, לפי הערכות הפד, לא צפויה לרדת השנה, בניגוד לציפיות השוק |ועד כמה נחוש ג'רום פאוול להוריד את שיעור האינפלציה ואיזה מספר יספק אותו?

ג'רום פאוול | צילום: הפדרל רזרב

בהתאם לציפיות, יו"ר הפד פאוול הודיע אתמול על העלאת שיעור הריבית ברבע נקודת האחוז ל-5%-5.25% (העלאה עשירית ב-14 החודשים האחרונים) וכן, אותת על אפשרות לעצירה ביוני. אותת, לא אמר מפורשות.

הרמז לעצירה הגיע מהשינוי הבא: במקום הביטוי כמה העלאות מדיניות נוספות עשויות להתאים שהופיע בהודעה הקודמת במרץ, הפעם הבטיחו בפד – לעקוב אחר הנתונים הכלכליים והפיננסיים – מה שמכונה להיותdata depended, ובמקביל הודיעו כי לפני כל פגישה הם יחליטו מחדש "באיזו מידה הידוק מדיניות נוסף עשוי להתאים למטרה להחזיר את האינפלציה ל-2% לאורך זמן".

הניסוח היה דומה להודעה מ- 2006 (אז אחרי 17 העלאות הריבית נעצרה). ב-2006 קובעי המדיניות חתמו את תהליך ההידוק בכך שהשאירו דלת פתוחה להעלאות נוספות, לא להפחתות.

 רינת אשכנזי הכלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות, מסבירה כי "במרץ 2023, חברי ה- FOMC דיברו על מיתון בהשפעת משבר הבנקים והתלבטו האם להעלות את הריבית. מאז, הכלכלה האמריקאית הראתה רק סימנים קלים של התקררות, ביניהם הוצאות צרכניות מתונות יותר ופעילות מפעלים חלשה יותר. מספר המשרות ירד בפברואר ובמרץ, וחלקם של העובדים במגזר הפרטי שעזבו את מקום עבודתם מרצון חזר קרוב יותר לרמות טרום-המגיפה, מה שמרמז על כך ששוק העבודה הפך למעט פחות הדוק.

"צפי לצמיחה איטית, לא למיתון, כך לפי ג'יי פאוול עצמו, צפי אופטימי יותר מתחזיות הוועדה שכן צופה מיתון קל. חוסנו הבלתי רגיל של שוק העבודה והתכנסותו ההדרגתית לשיווי משקל חדש העקבי עם יעד האינפלציה (345 משרות חדשות בממוצע ברבעון הראשון, 3.5% שיעור האבטלה, התמתנות הגידול בשכר), נותן לפד מקום להאמין ש"נחיתה רכה" עדיין אפשרית. This time will be different לרוב מאכזב, אך מאחר ומצב הכלכלה לחלוטין חסר תקדים, אולי נגלה שהפעם דווקא כן יהיה שונה.

"בפד מעריכים שהריבית הגבוהה, "הקיפול" המוניטארי (QT) והידוק האשראי מספקים ריסון הולם שיחזיר את ארה"ב ליעד האינפלציה, אך מדובר בתהליך איטי, ולא בבליץ (כעת קצב האינפלציה עומד על 4.2%, והליבה על 4.6%).  לאור זאת, הריבית, לפי הערכות הפד, לא צפויה לרדת השנה, בניגוד לציפיות השוק.

"כדי להבליט את נחישותו, פאוול הבהיר כי לא יסתפק גם בקצב של 3%, המטרה היא לחזור אך ורק ל-2%".

לדברי אשכנזי, "יו"ר הפד התייחס לעדויות לשחיקה ברווחיות החברות כתהליך "בריא" שמעיד על ירידה בעודפי הביקוש על ההיצע – תהליך הכרחי להתקררות האינפלציה. שכר אגב, לדעתו, אומנם גורם חשוב לאינפלציה, אך לא הגורם המרכזי (יש רבים)".

עוד מנתחת אשכנזי, כי "מצב הבנקים ממשיך להטריד את חברי הפד, אם כי נרשם שיפור לעומת מרץ, פאוול הודה בטעויות רגולטוריות שנעשו עם SVB ואחרים, פעמים רבות הביע דאגה בנוגע לאשראי (ממתין לסקר Senior Loan Officer ומתקשה להעריך את עוצמת ההשפעה של המחנק המתהווה) וכן, הכיר בכך שרכישת First Republic על ידי JP Morgan הוא הרע במיעוטו".

היא מזכירה כי פאוול התייחס בזהירות לסוגיית תקרת החוב – בעיקר הדגיש כי אסור להניח שפד יכול להגן על הכלכלה מדיפולט. במילים אחרות, הפיתרונות אצל פוליטיקאים, לא אצלו.

תגובת השווקים כרגיל, "לא מאוד שונה מפעמים קודמות: שוק המניות התאכזב מכך שאם להאמין לפד, הפחתת הריבית לא תקרה ב-2023, שוק האג"ח המשיך לשדר לפד שהוא טועה והריבית דווקא תרד". 

כתיבת תגובה