קמפיין הפחדה לחוק המזומן: העונש בפועל – בעוד 9 חודשים

כפי שנחשף ב'ביזנעס': למרות קמפיין ההפחדה המושק בימים אלה תחת הכותרת "עברת על חוק המזומן – שילמתם ביוקר", העונשים בפועל יושתו על ראש העבריינים רק מחודש ספטמבר 2019 ואילך

רשות המסים בת"א. (ארכיון) | צילום: באדיבות המצלם

רשות המסים תשיק מחר (ב') מסע הסברה רחב היקף באמצעי התקשורת השונים, הכלליים והמגזריים, תחת הסיסמה "עברתם על חוק המזומן – שילמתם ביוקר", שמטרתו להציג לציבור את החוק לצמצום השימוש במזומן שיכנס לתוקף ב-1.1.2019, את עיקרי הוראותיו וההגבלות הקבועות בו. חיים הכט יהיה הפרזנטור של הקמפיין.

'ביזנעס' מתרחב בניו-מדיה: מהיום, כל העדכונים – גם בוואטסאפ!

כך גם השיקה הרשות השבוע דף חדש וייעודי באתר הבית שלה ובו ניתן למצוא את לשון החוק, מדריך מידע וחוזר מקצועי. בקרוב יפורסם מקבץ שאלות ותשובות ולאחר מכן גם יושקו שלושה יישומים הרלוונטיים לחוק.

אולם האם אכן ה'תשלום ביוקר' יחול מיום צאת החוק לאור ב-1.1.19? לא ברור. כפי שפורסם בסופ"ש ב'ביזנעס' תינתן תקופת חסד של 9 חודשים, החל מחודש ינואר ועד ספטמבר (כולל) שבה לא יושתו עונשים על מי שייתפסו עוברים על החוק וברשות יסתפקו באזהרה בלבד. עם זאת, מי שיעבור יותר מפעם אחת על החוק – ייענש בחומרה רבה יותר, למרות תקופת החסד.

החוק לצמצום השימוש במזומן נועד לצמצם את ההון השחור ולסייע במאבק בפעילות פלילית, לרבות פשיעה חמורה, העלמות מס, הלבנת הון ומימון טרור. החוק כולל, בין היתר, הגבלות על השימוש במזומן ובשקים. ההגבלות הללו חלות על עוסק, אדם שאינו עוסק, תייר, רו"ח ועו"ד בעת מתן "שירות עסקי" ללקוח. החוק הוא תוצר של ועדת לוקר, שסברה כי בשל היות המזומן אנונימי, ולא ניתן לאתר את זהות המשתמשים בו, הדבר מאפשר לבצע בקלות פעילות מסחרית ופיננסית הרחק מעיני הרשויות.

לכן, המליצה הוועדה על מתווה לצמצום הדרגתי של השימוש במזומן ובמקביל קידום והגדלת השימוש באמצעי תשלום אלקטרוניים. בחוק נקבע לראשונה כי שני הצדדים לעסקה (ולא רק העוסק) נושאים באחריות לציות להוראות החוק בעת ביצוע העסקה. בין עיקרי החוק: בעסקאות עם עוסק מעל 11,000 ₪ – ניתן לשלם במזומן 10% ממחיר העסקה או 11,000 ₪, לפי הנמוך ביניהם; בעסקאות בין אנשים פרטיים מעל 50,000 ₪ – ניתן לשלם במזומן 10% ממחיר העסקה או 50,000 ₪, לפי הנמוך ביניהם; איסור תשלום בצ'ק פתוח.

כתיבת תגובה