רפורמת השיפוצניקים: מבחני ההסמכה לקבלנים יוצאים לדרך

בימים אלה יוצאים לדרך קורסי ומבחני ההסמכה לקבלני השיפוצים לצורך רישומם בפנקס הקבלנים • במקביל, החל קמפיין פרסומי ביוזמת משרד הבינוי והשיכון והתאחדות הקבלנים, הקורא לציבור להעסיק קבלני שיפוצים רשומים בלבד

עבודות בנייה | צילום: Benoit Daoust, שאטרסטוק

מבחני ההסמכה לקבלני השיפוצים יוצאים לדרך, לאחר שקיבלו את אישור רשם הקבלנים.

'ביזנעס' מתרחב בניו-מדיה: מהיום, כל העדכונים – גם בוואטסאפ!

מדובר בחלק מהמהלך להסדרת ענף השיפוצים, שיצא לדרך בחודשים האחרונים, לאחר שהודיע שר הבינוי והשיכון על הוספת סיווג חדש בפנקס רשם הקבלנים עבור קבלן שיפוצים לעבודות קטנות.

במסגרת כך, כ-700 קבלני שיפוצים צפויים להירשם בתקופה הקרובה בפנקס רשם הקבלנים, ובכך להעלות בכ-50% את מספר קבלני השיפוצים הרשומים מ-2,100 כיום לכ-3,050 בהתאם לחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, מי שאינו רשום בפנקס הקבלנים, אינו רשאי לבצע עבודות בהיקף העולה על כ-43 אלף שקל.

מדובר במהלך שנועד לעצור את תופעת החאפרים בענף השיפוצים, המגלגל כ- 15 מיליארד שקל בשנה, מהם, כ-6 מיליארד שיפוצים במשקי בית, על ידי רישומם של כלל קבלני השיפוצים. במקביל, יעלה לאוויר קמפיין שיקרא לציבור לדרוש מקבלן השיפוצים רישיון בתוקף, ולא להעסיק חאפרים אשר לא רשומים בפנקס הקבלנים ולא מפוקחים על ידי משרד הבינוי והשיכון.

כזכור, הסיווג החדש יאפשר לכל קבלני השיפוצים שמבצעים עבודות בהיקף של עד 350,000 שקל לעבודה להירשם כחוק בפנקס רשם הקבלנים. הקבלנים מופנים ע"י הרשם למבחני ההסמכה בהם נבדקת רמת בקיאותם ומקצועיותם בנושאים שונים כגון בטיחות בעבודה, ארגון אתר, חומרי בניין, יציבות מבנים ועוד.

במסגרת הרפורמה בענף, יתאפשר לקבלנים להירשם ללימודי הסמכה של חצי שנה בהם יקבלו כלים ומידע רב בנושאים אלו ולאחריהם יוכלו לגשת למבחני ההסמכה, ולקבל את ההסמכה הנדרשת לרישום בפנקס רשם הקבלנים.

בהתאחדות קבלני השיפוצים הביעו הבוקר (א') סיפוק מכך שמאות קבלנים צפויים לעמוד בחודשים הקרובים במבחני רשם הקבלנים על מנת לסיים את תהליך הרישום. זאת, לאחר שההתאחדות, בראשות ערן סיב, פעלה במשך שנים למיסוד ענף השיפוצים ולמיגור תופעת החאפרים, ובשנה האחרונה נרשם שינוי משמעותי עם התגייסותו של השר גלנט להסדרת התחום.

ענף השיפוצים מגלגל למעלה מ-15 מיליארד ש"ח בענף, מתוכם כ-6 מיליארד ש"ח על תחזוקה ושיפוץ במשקי הבית, והיתר על עבודות שיפוץ ותחזוקה של מוסדות, חברות ומשרדים ממשלתיים.

בישראל מתבצעים מדי שנה כ-300,000 שיפוצי בתים, כאשר העלות הממוצעת לשיפוץ דירה בגודל 100 מ"ר עומד על 300-350 אלף שקל (מחיר ממוצע לשיפוץ כללי של כל הדירה כולל רכישת הכלים הסניטריים, ארונות, חומרי עבודה וכו'). לפי נתוני הלמ"ס, נכון לחודש פברואר 2015, דיווחו 29% ממשקי הבית שיש להם משכנתא פעילה או הלוואה פעילה לשיפוצים (707 אלף משקי בית שבהם 2.75 מיליון נפשות).

כ-15,000 קבלנים פועלים בענף, מתוכם רק כעשרה אחוזים רשומים בפנקס הקבלנים וכפופים לפיקוח של משרד הבינוי והשיכון. עד לאחרונה התאפשר רק לקבלנים המבצעים עבודות בהיקף של עד כ-1.5 מיליון שקל לקבל רישיון, אך שינוי רגולטורי שהובל על ידי משרד הבינוי והשיכון בשיתוף התאחדות קבלני השיפוצים הביא לכך שגם קבלן שיפוצים המבצע עבודות קטנות יותר, יוכל להיות רשום בפנקס הקבלנים."זהו מהלך משמעותי נוסף כחלק מהסדרת ענף השיפוצים אותה אנו מובילים בשנים האחרונות במטרה לקדם ולייעל את ענף הבנייה בישראל לטובת הקבלנים והאזרחים", אמר הבוקר שר הבינוי והשיכון, אלוף (במיל׳), יואב גלנט.

לדברי יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, "השלב הבא יהיה העלאת המודעות והתגייסות של אזרחי ישראל, אשר יבחרו להעסיק קבלני שיפוצים רשומים בלבד". סים הוסיף וציין, כי הוא "יותר משמח שבשיתוף פעולה צמוד מצד משרד הבינוי והשיכון בראשות ידידי יואב גלנט והתאחדות קבלני השיפוצים הצלחנו להתגבר על כל המכשולים ולהוציא את ההסדרה לדרך. השלב הבא יהיה העלאת המודעות והתגייסות של אזרחי ישראל, אשר יבחרו להעסיק קבלני שיפוצים רשומים בלבד".

כתיבת תגובה