20% מאזרחי מדינת ההייטק מתקשים להתמודד עם הטכנולוגיה

בדיון שקיימה היום ועדת הכלכלה של הכנסת נחשפה העובדה כי כ-1.3 מיליון ישראלים חסרי אוריינות דיגיטלית. "ישראל כמובילה טכנולוגית לא יכולה להרשות לעצמה פערים כאלה משמעותיים", אמר יו"ר הוועדה

לצמצם פערים דיגיטליים | אילוסטרציה: Kinga, שאטרסטוק

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום (ג) בצמצום הפער הדיגיטלי לקידום אוכלוסיות חלשות. בדיון עלתה מצוקתם של אנשים רבים, בעיקר מבוגרים, שנפגעו מצמצום השירותים הבנקאיים הפרונטאליים. חה"כ עבד אל חכים חאג' יחיא (המשותפת) אמר כי המעבר לסניפי בנק דיגיטליים וטפסים דיגיטליים פוגע בעיקר באוכלוסייה המבוגרת ובאוכלוסייה הערבית.

לדבריו, המצב בקרב האוכלוסייה הערבית קשה יותר, שכן יש הרבה מבוגרים אנאלפביתיים. הוא הוסיף כי מהפכת המידע יצרה סוג חדש של עניים. חה"כ יואל חסון (התנועה) אמר כי אי אפשר להנגיש מידע ללא תקציבים וצריך להפסיק רק לדבר על צמצום פערים ולהגיד דברים למראית אין. לדבריו, "לא יכול להיות שנשאיר אוכלוסייה שלמה מאחור ונשאל למה הם עניים. פרויקט מחשב לכל ילד מותנה בהשתתפות הרשויות וההורים, ולכן המוחלשים כלל אינם חלק ממנו. צריך לתת לכולם נקודת זינוק שווה, אחרת לא נצליח לצמצם את הפערים".

חברת הכנסת יעל כהן פארן (התנועה) הוסיפה כי היום הרבה יותר זול לסגור את הפער, בעיקר בשל ההתקדמות הטכנולוגית והוזלת הטלפונים החכמים. עם זאת היא הוסיפה: "המבוגרים הם החלשים יותר בחברה והמלאכה עוד רבה".

אך הנתון המדהים ביותר הוא זה שסיפקה מנהלת קשרי ממשל בעמותת 'תפוח'. זו אמרה כי לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יש כ-1.3 מיליון אזרחים ישראלים, שהם 20% מהאוכלוסייה הבוגרת, חסרי אוריינות דיגיטלית. לדבריה, יש קשר ישיר בין עוני לפער דיגיטלי.

היא הציגה בדיקה שעשתה העמותה ממנה עלו פערים משמעותיים בנגישות לעולם הדיגיטלי, לשימוש בתשתיות והשפעתם על המשתמשים. הבדיקה העלתה כי קיים פער של 50% בזמן השימוש במחשב בין בעלי הכנסה גבוהה לבעלי הכנסה נמוכה, פער של 40% בשימוש בדוא"ל ופער של 57% בחיבור לאינטרנט, זאת בעוד מבחינת השימוש בסלולארי הצטמצם הפער מאוד. "אם פעם הכי חשוב היה ללמוד קרא וכתוב, היום הכי חשוב ללמוד כישורי מחשב", אמרה.

חה"כ פרי שניהל את הדיון, כאמור, אמר לסיכום כי ישראל, שנחשבת מובילה בעולם מבחינה טכנולוגית, לא יכולה להרשות לעצמה פערים כל-כך משמעותיים בתחום הזה.

כתיבת תגובה