ככה זה כשקונים בעמותה: "חריש הירוקה" מבקש עוד 80 אלף לדירה

בכל פעם מחדש אנשים מתפתים לקנות דירה מעמותה כי היא לוקחת מחיר "זול" יותר מקבלן, ובסוף מתברר כי אין עיגולי פינות: עד לקבלת המפתח כולם משלמים את אותו מחיר, ו"כבונוס" נשארים עם כל החסרונות הכרוכות ברכישה מעמותה * וגם: מדוע מאות חברים בקבוצות הרכישה בחריש התחלפו

משהו לא טוב עובר על עמותות הבניה בחריש: חברי עמותת נאות חריש בחריש התבשרו, כי עוד לפני תחילת הליכי הקמת הפרויקט, התגלו חריגות בעלויות הבנייה בסך כולל של עד 55 מיליון שקל. המשמעות היא שלכל אחד מחברי העמותה תהיה תוספת של עד 80 אלף שקל למחיר הדירה. וזאת, עוד לפני שהבנייה החלה, כך חושף היום רז סמולסקי ב'דה-מרקר'
 
מנהלי העמותה הסבירו, כי שינויים קיצוניים בעלויות הפיתוח של בנייני המגורים עשויים לגרום להתייקרות של כ–10% בבניית הפרויקט. ההערכה היא כי 25–30 אלף שקל מהסכום יהיה באמצעות ההון העצמי של הרוכשים והיתרה במסגרת האשראי של הליווי הבנקאי.
 
עיקר החריגות נובעות משינויים בעלויות הפיתוח שקפצו פי ארבעה מההערכה של חברת הניהול, מנהלת מגורים לישראל של מוטי פלד, ערב היציאה למכרז.
 
לקפיצה הזו יש כמה הסברים שהועלו במסגרת האסיפה הכללית. אחד הוא הטופוגרפיה הקשה של המגרשים שבהם זכתה העמותה במכרזי רשות מקרקעי ישראל בחריש. פלד הסביר, כי כשהעמותה ניגשה למכרז לא היה ידוע באיזה מגרשים היא תזכה ובסופו של דבר היא זכתה במגרשים שהם בעיתיים ויקרים יותר מבחינת הפיתוח.
 
עוד טענה שעלתה באסיפה הכללית נוגעת לשיפור במפרט הדירה ובפרויקט שנעשה על ידי נציגי השותפים, וגרם לחריגה בעלויות. כשהדירות שווקו לרוכשים, הוצג להם כי ישנה הצעה בלתי חוזרת שנתנה חברת אמפא מליבו לביצוע הפרויקט – הצעה שאמורה לתת וודאות לגבי העלויות שלו. אלא שההצעה הזו התגלתה כלא רלוונטית מאחר והיו שינויים בתכנון הפרויקט. העמותה מנהלת כעת מגעים לבחירת קבלן ביצוע, וגם אם אמפא מליבו תבצע את העבודה, המחיר עשוי להיות שונה.
 
מוטי פלד, מארגן העמותה אומר כי התרחיש השחור הוא לתוספת של 30 ל–80 אלף שקל לכל דירה, שנמכרה ב–630 אלף שקל. חלק מתוספת זו תמומן באמצעות מסגרת האשראי הבנקאי והרוכשים לא יידרשו להמציא את כל הסכום הזה. פלד מעריך כי החריגה תישאר בטווח של כ–30 אלף שקל. "המחירים האלה מסתמכים על הצעות שקיבלנו מקבלנים אבל לפני שניהלנו משא ומתן או פנינו לוועדה המקומית בחריש כדי להוזיל את עלויות הפיתוח ולהקל את הדרישות".
 
פלד מעריך כי אנשים לא יעזבו את הקבוצה בעקבות השינוי, וטוען שיש לו רשימת המתנה של 80 רוכשים שיכולים להיכנס בנעלי הפורשים. "דירת חמישה חדרים דרך העמותה עם החריגה עולה 700 אלף שקל כשהקבלנים בשכונה מוכרים דירה כזו במיליון שקל", הוא אומר.
 
מאות חברים בקב' רכישה – התחלפו 
 
 
השבוע גם התפרסמה בדיקת "גלובס" שמצאה, כי בקרב העמותות הגדולות שזכו במתחמים הגדולים ביותר בחריש: עמותת "נאות חנן" שמארגנת חברת באמונה, ועמותת "נאות חריש" שמארגנת חברת מינהלת מגורים, שבהן חברים מאות רבות של אנשים, נרשמו ביטולים בהיקף נרחב ומפתיע.  
 
עמותת "נאות חנן" שארגנה חברת באמונה בראשות ישראל זעירא, שהיא אחת העמותות הגדולות במתחם, זכתה במכרז בינואר 2013 ורכשה קרקע שעליה תוכננו 632 דירות. בנובמבר 2012 מנתה רשימת החברים 742 חברים. שלושה ימים בלבד לאחר הזכייה במכרז, ב-20 בנובמבר 2013, הוחלט באסיפת העמותה על הוצאת 156 חברים מהקבוצה, והוספת 114 חברים אחרים. באסיפה נוספת, שהתקיימה באפריל 2013, הוחלט על הוצאת 104 חברים נוספים, והוספת 51 חברים.
 
פחות מארבעה חודשים לאחר הזכייה כללה הרשימה 647 חברים – לאחר שהוצאו ממנה 260 חברים "מקוריים", שהם 35% מהרשימה הראשונית, והצטרפו 165 חברים חדשים.
 
 ביולי 2013 חל מועד התשלום על הזכייה, לאחר 170 יום ממועד ההכרזה על הזוכים במכרז. ב-17 ביולי הוחלט באסיפה נוספת על הוצאת 33 חברים נוספים, והוספה של 74 חברים. בסך הכל, סמוך למועד תשלום התמורה במכרז היו רשומים לקבוצה 688 חברים, לאחר שהוצאו מהרשימה המקורית בסך הכל 293 חברים (40%) והצטרפו 239 חברים חדשים.
 
מארגני העמותה מנמקים את הצורך בהוספת חברים לעמותה, בעובדה שלפרויקט אושרה תוספת דירות במסגרת תקנת שבס (המאפשרת הגדלת כמות הדירות בעד 30%). עובדה זו מסבירה אולי את ההכרח בהוספת חברים חדשים לקבוצה, אך לא מספקת הסבר להוצאה של חברים אחרים.
את ההסבר להוצאת החברים מהקבוצה מנמקים בקבוצה בהכרזת הממשלה על ביטול מתן מענקי המקום לחריש במאי 2013, דבר שהביא לביטולים רבים של חברים, כפי שציינה העמותה גם בעתירה לבג"ץ שהגישה כנגד כוונת הממשלה לבטל את המענקים.
 
גם בעמותת "נאות חריש" שארגנה חברת מינהלת מגורים שבבעלות מוטי פלד, אשר אמורה להקים 593 דירות, כללה הרשימה המקורית 640 חברים. בחודש פברואר 2014, שנה לאחר הזכייה במכרז, נשלחה רשימה מעודכנת של 651 חברים. במארס 2014 נשלחה רשימה חדשה של 705 חברים. בסך הכל הוצאו מהרשימה המקורית 71 חברים, 11% מהקבוצה המקורית, והצטרפו 136 חברים חדשים.
 
מנכ"ל באמונה ישראל זעירא מסר כי "החברה מתנהלת אך ורק על פי החוק. כל פעילות החברה נעשית תוך בדיקה מקצועית מול רשויות החוק, משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל. סעיף בחוק קובע כי במקרים חריגים ניתן יהיה לגרוע או להוסיף לרשימת החברים כפי שהוגשה במכרז. יש לזכור כי ביישוב חריש מתקיימות נסיבות מיוחדות רבות, בין היתר עקב היותו יישוב חדש. הגדלת זכויות הבנייה ב-20% מכוח תקנת שבס וביטול מענקי מקום בהחלטת ממשלה לרוכשי דירות – יש בהם כדי להוסיף רוכשים חדשים או להביא להחלפת קיימים.
 
"לטענות המועלות בכתבה אין כדי להעיד על קצב התקדמות הבנייה. נהפוך הוא. החברה מנהלת היום בחריש חמש עמותות לבנייה של למעלה מ-1,000 דירות, ארבע מתוכן קיבלו היתרי בנייה והחלו בבנייה, בניגוד לעמותות וקבוצות אחרות שטרם החלו לבנות".
 

כתיבת תגובה