על כמה כסף המדינה מוותרת בתיקון הרפורמה במקרקעי ישראל?

מועצת מקרקעי ישראל צפויה להתכנס היום ולדון בשורה של החלטות. אתמול נוסף לסדר היום במועצת מקרקעי ישראל דיון מחודש להחלטה שהתקבלה בישיבת המועצה האחרונה בעניין הרפורמה בניהול מקרקעי ישראל (הצעת החלטה 1299). האגודה לצדק חלוקתי קראה לחברי המועצה להתנגד להחלטה זאת בשל הפגיעה הצפויה בקופה הציבורית. כעת גם הקק"ל מתנגדים להחלטה. חוות דעת שהגישה לחברי המועצה חושפת על כמה כסף באמת מדובר וכמה כסף המדינה מפסידה בהחלטה זו.

הרפורמה במקרקעי ישראל התקבלה לאחר חשיבה מעמיקה ועשרות דיונים בה הורשו להשתתף גורמים שונים ביניהם האגודה לצדק חלוקתי. כעת, באבחת קולמוס מבוקש להעניק הטבות יקרות ערך למעטים בחברה ולהגדיל את הפטורים באופן תמוה ובלתי סביר אשר עשוי לרמז על אינטרסים זרים.

לפי דברי ההסבר להצעת ההחלטה מטרת ההצעה הינה עידוד העברת הבעלות והרחבת אוכלוסיית הזכאים לבעלות באזורים שאינם בעדיפות לאומית. הדבר נעשה על ידי הגדלת הפטור לבעלות עד 540 מ"ר. בנוסף, ההצעה מאפשרת העברה של אוכלוסיות נוספות בינוי בפועל (עירוני והרחבות) יישובי עולים, תמורת תשלום ערך נוסף בשיעור של 6% מערך הקרקע בשטח של עד 540 מ"ר. באוכלוסיית הבינוי בפועל מעל שטח של 540 מ"ר עד דונם תידרש תוספת של 9%.

האגודה לצדק חלוקתי חזרה וטענה בפני חברי המועצה כי אין לקבל כל החלטה בנדון בטרם תפורסם הערכה תקציבית לגודל ההטבה שמוענקת כאן הכוללת אומדן של כמות הנכסים שעתידים לעבור במהלך זה ומה משמעות שיעורי התשלום המופחתים המוענקים כאן לנכסים שהוקצו מלכתחילה בהנחות ניכרות (כגון יישובי עולים שהוענקו בדמי חכירה של 51%).

לעניין ההטבות שגלומות בהחלטה זו ראוי לפנות לחוות הדעת שהוגשה לחברי המועצה על ידי הקק"ל ולנספחיה.

בהתאם לתחשיב שהגישה לחברי המועצה אתמול אומדן שווי הקרקע של יח"ד בבניה נמוכה במגרשים ששטחם 540 מ"ר הינו 35.2 מיליארד ₪ ושווי הקרקעות מ- 540 מ"ר ועד דונם הינו כ- 21.2 מיליארד ₪. סה"כ אומדן שווי הקרקעות הינו כ- 56.4 מיליארד ₪.

בהתאם לחוות הדעת התזרים השנתי החזוי (תלוי בשנה) ירד בכ- 49.8-95.7 מיליון ₪ בשנה לעומת מצב קיים!!!.

אין ספק כי מדובר בהטבות עצומות שבמקרים רבים יקבלו אותן האמידים בחברה. מהלך זה איננו ברור ועשוי לרמז על קיומם של מניעים זרים לקבלת החלטה. בנוסף, הצעת החלטה זו אינה עולה בקנה אחד עם עקרונות של שוויון וצדק חלוקתי. אם המדינה בוחרת להעניק מתנות ראוי שתעניק אותן לאוכלוסיות החלשות בחברה, למחוסרי הדיור ולנזקקים ולא תטיב עם חלקים חזקים באוכלוסיה.

תמונה: אילוסטרציה פלאש 90

כתיבת תגובה